Groeien


08 Mar
08Mar

Wanneer een kreeft groeit wordt zijn schelp heel erg krap. De kreeft blijft groeien en zijn schelp wordt steeds krapper, totdat de kreeft enorm onder druk komt te staan en zich helemaal niet meer fijn voelt. Zodra de kreeft dat gevoel heeft vlucht de kreeft naar de bodem van de zee en verschuilt zich onder een rots. Daar werkt de kreeft er hard aan om zijn oude schelp los te laten en een nieuwe schelp te maken. Dit proces herhaalt zich iedere keer als de kreeft weer groeit....

In principe verschilt de kreeft niet veel van ons. We leven ons leven, leren nieuwe dingen, doen nieuwe ervaringen op, komen nieuwe mensen tegen waardoor we groeien. Totdat we ons niet meer prettig voelen of comfortabel. Onze "schelp" voelt niet meer goed. Sommige van ons gaan gewoon door in onze te krappe schelp. Andere gaan naar een dokter.....burn-out, stress, depressief horen we van deze dokter. We worden geadviseerd het even rustig aan te doen. En net als de kreeft trekken wij ons terug en verschuilen ons. Maar in plaats van, net als de kreeft, hard te werken om onze oude schelp los te laten en een nieuwe schelp te maken, gaan we op de bank liggen trekken een dekentje over ons heen en kijken een Netflix serie. En na een tijdje gaan we terug naar de dokter om te vertellen dat het nog niet beter gaat.

We veranderen niet, we laten het oude niet los, maken geen ruimte voor het nieuwe. We werken er niet aan. Kreeften maken een verandering, wij wachten op een verandering. We wachten op kansen in het leven. Maar we herkennen de kansen niet als ze voorbij komen. We verwachten namelijk dat kansen verpakt zijn als een cadeautje met een mooi rood lintje er omheen. Maar kansen zijn verpakt in een overall en zien eruit als hard werken. Je te krappe schelp is je kans.....ga er mee aan de slag!